jueves, 19 de marzo de 2015

Ensayo de la educación


En clase se nos ha planteado que hagamos un texto expresando que es para nosotros la educación. Para mí la educación es la transmisión de valores o conocimientos de una persona a otra. Son muy diversos los aspectos sobre los cuales se puede educar y la educación va a ser muy diferente según el sitio en que tenga lugar. No son iguales los valores que se vayan a inculcar en una casa que en otra, ni en un colegio que en otro, ni en una parte del mundo que en otra. Tampoco va a ser igual la educación para un niño que para una niña, ni va a ser igual de fácil educar a una persona de 60 años que a una de 5.
Para empezar me gustaría decir que desde mi punto de vista hay dos tipos de educación: aquella que enseña valores y nos forma como personas; y otra que enseña conocimientos y nos forma como profesionales de algún trabajo. De normal, los valores se suelen enseñar en casa y la familia es el agente que los inculca. No obstante, en la escuela, además de prepararte para el mundo profesional, también se enseñan unos valores. Con respecto a los conocimientos que te forman como profesional y te preparan para el mundo laboral, tienen lugar en el colegio, el instituto, la universidad, grados superiores, cursos, etc.
Sin embargo, desde mi punto de vista, la educación no solo está en casa o en el centro donde estés. Pienso que la educación es un proceso que siempre tiene lugar durante nuestras vidas, cualquier persona te puede enseñar algo en cualquier momento y lugar, por ejemplo: un amigo, una película que veas, un libro que leas... Quizás la educación directa entendida como la transmisión de valores o conocimientos de una persona a otra no esté siempre teniendo lugar, no obstante, el aprendizaje siempre está está sucediendo, uno aprende de cualquier cosa. Se aprende de ver a una persona por la calle, se aprende de una emoción que te suceda, de oír lo que dice  una persona…
Me gustaría resaltar que la educación tiene un papel importantísimo en la formación de la persona tanto en el terreno personal como en el profesional. Desde mi punto de vista, la educación es fundamental, una persona que  conoce el mundo, a sí mismo y a las personas, que sabe respetar a los demás y a sí mismo, y que además domina un campo específico donde poder trabajar, juega con ventaja ante el resto.
También destacaría que los niños pequeños hacen todo lo que hacen los padres, siempre están observando las conductas de ellos y aquí introduciría el refrán: “De tal palo tal astilla” ya que los niños son esponjas y absorben la información que reciben de una forma impresionante. Éstos tienen una capacidad de aprender mucho más grande que las personas mayores. Por eso aconsejaría a los padres que si no quieren que sus hijos hagan algo, ellos no lo hagan tampoco. Si no quieres un hijo violento, no le pegues.
Se puede apreciar la importancia de la educación, por ejemplo, al observar las personas de distintas sociedades, en algunos países orientales es bastante habitual comer insectos como cucarachas mientras en otros países es bastante difícil encontrar una persona que sea capaz de comer insectos.
Por último, me gustaría mencionar que se da una educación diferente según el género. Para cada género existen unos estereotipos o modelos a seguir y por tanto la educación para cada uno de los géneros varía.

Exposició dels murals


El dilluns 2 de març, vam fer una classe on cada grup va exhibir el seu mural sobre la concepció del cos humà. Ens hem trobat amb murals que tractaven de diverses temàtiques, per exemple els estereotipus, l’ obesitat, la perfecció del cos i sobretot com la societat pot influir en aquestos factors.

Per a evaluar els murals vam pactar el següent criteri: El títol val 1 punt, el disseny val 2 punts, la creativitat i les imatges valen 2 punts i el missatge i la idea principal 5 punts.

El nostre mural tenia el títol “Las caderas como drama” i parlava de que les dones poden tenir insatisfacció pel seu cos malgrat l’ amplària dels seus malucs, mentre elles son així per naturalesa. Víctor ens va dir que al nostre mural li faltava dir això tal qual ho he dit, no obstant, citarem altres oracions del capítol “Las caderas como drama”  del llibre “El cuerpo como delito” de Josep Toro, com: “ És contradictori que les dones hagen de posseir un tors inferior masculí “ o “les dones amb malucs amples presenten majors índexs de depressió que les dels malucs estrets”. Tal vegada no posarem clarament la idea principal del capítol del llibre de Josep Toro, però pensem que s’ aproximarem prou a l’idea que l’ autor vol transmetre.

 

Un treball que em va agradar prou va ser un que parlava de que la grassor pot ser bé o mal vista segons la cultura i també del paper tan rellevant que té la societat en el cos que té la gent. Així, s’ estan posant de moda les models de talles grans, però en altra època la grassor ha causat traumes i insatisfaccions pel cos.

El cos vivencial i el monisme


Per contraposició a la concepció dualista que separa el cos i l’ ànima, la concepció monista veu el cos i la part mental com una cosa inseparable. Per als monistes el cos no és només un complement a una essència immaterial, sinó un territori on s’ experimenta la presència en el món. Per tant, per a la concepció monista el cos es vist com un cos vivencial, mentre per a la dualista es vist com un cos utilitari, que només serveix com un recipient de la part immaterial.

En classe se’ns ha mostrat un vídeo que plantejava si era el mateix córrer que córrer i en cada acció de córrer eixia una circunstancia diferent, un estava corregent a soles en una cinta i l’ altre anava correguent per la muntanya amb un amic. Per a la concepció utilitària del cos si que seria el mateix perquè el cos està realitzant la mateixa funció. No obstant, per a la concepció vivencial del cos no es el mateix córrer que córrer, perquè cada persona es troba en un entorn diferent, amb companyia o sense i en cadascú d’ ells estan tenint lloc unes emocions o altres. Cada persona i cada cos es distint i està condicionat per les vivències que té.
 

lunes, 9 de marzo de 2015

Dualisme i cos- màquina

En una de les primeres classes vam tractar el tema de la relació cos-màquina. La  concepció del cos que relaciona el cos amb una màquina és la perspectiva dualista, la qual separa la corporeïtat material de la part espiritual i mental de l’ ésser humà.
En classe hem parlat de la frase “Eres una màquina” utilitzada quan vols dir que algú és molt bo en alguna tasca, per exemple, en algun esport. Amb aquesta metàfora  volem expressar la similitud del cos d’ una persona amb una màquina, la qual funciona amb perfecció i exactitud. Segons el dit, la màquina té uns mecanismes que funcionen igual que els òrgans del cos. També té uns engranatges que es podrien comparar amb les articulacions del nostre cos.
La perspectiva dualista veu el cos com un cos utilitari, que serveix per a complir un objectiu i una funció específica. A més es busca que aquest cos tinga un màxim rendiment i també eficiència i eficàcia. Els seus resultats es poden mesurar. Des del punt de vista de la concepció dualista del cos, entenem el moviment només com el desplaçament d’ aquest, no com una manifestació del cos.